Hastings toernooi 1970 – 1971 (1)
Door Lex van Asperen (uit ons clubblad van maart 2006).
Inleiding door Johan Kleinbloesem.
Hastings is op dit moment een stad(je) met een kleine 100.000 inwoners en vooral bekend door de Normandische invasie in het jaar 1066 onder leiding van Willem de Veroveraar, de slag bij Hastings.
Daarnaast is Hastings bekend vanwege het Hastings International Chess Congress, ook kortweg bekend als Hastings. Dit is al sinds 1882 een jaarlijks terugkerend schaakevenement.
Tussen beide bestaat een link, Willem de Veroveraar was namelijk een verwoed schaker die, na zijn overwinning in de Slag bij Hastings het schaken naar Engeland bracht.
Het is mijn eerste reis samen met een paar vrienden, allen lid van Schaakclub ‘Charlois’ uit Rotterdam, naar Engeland. Een hele onderneming. Eerst naar het Centraal Station in Rotterdam, met de trein naar Roosendaal en dan overstappen op de trein naar Dover. Vervolgens met de veerboot van Oostende naar Dover.
Het weer is vrij onstuimig en we zien regelmatig iemand naar de reling lopen om te kotsen. Wij voelen wel onze maag maar weten alles binnen te houden. Het is ruim 6 uur varen. Het duurt behoorlijk lang voor we van de boot af kunnen. Dan op zoek naar het station en het juiste perron voor de trein naar Hastings.
Het is dinsdag 28 december en het regent. Eénmaal in de trein moet ik even naar het toilet en omdat ik dorst heb neem ik ook een beetje water. Gelijk nadat ik dat gedaan heb zie ik tot mijn schrik een bordje met de tekst “this water is not suitable for drinking”. Ik ben er gelukkig niet ziek van geworden.
Eindelijk zijn we in Hastings, nu op zoek naar ons hotel: “The Adelphi”, Warrior Square, St. Leonards-on-Sea, “Sussex”. In het hotel aangekomen zijn we inmiddels te laat voor het diner. Het hotelpersoneel is zo vriendelijk om toch nog iets eetbaars voor ons op tafel te zetten en zo gaan we tenslotte naar onze kamers om te slapen.
Het is een vermoeiende dag geweest en morgen moeten we weer op tijd opstaan voor het ontbijt.
Om 4 uur ’s middags beginnen de wedstrijden en tot die tijd doen we wat aan voorbereiding of spelen een potje engels biljart.
We zijn ingedeeld in de groep onder de grootmeester-, meester- en reserve meestergroep: Main Tournament A. Het is een groep met 22 schakers uit diverse landen. Er wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem, in totaal 9 wedstrijden.
Mijn tegenstanders zijn : Dr. R. Cherubim (Duitsland), K. Greevenbosch (Charlois), P.F. Habershon (Bedford), H. Jühe (Duitsland), M. Kammerman (Zwitserland), G. Katz (Londen), R.J. Kermeen (eiland Man), P. Schurter (Zwitserland) en P.A.W. Vorstermans (Charlois).
Mijn vriend Ton Tromp, onze clubkampioen in het jaar 2000, is ingedeeld in dezelfde groep en zal van ons vieren het beste resultaat behalen.
Voor mij zijn alle tegenstanders op twee clubgenoten na onbekend. In de epiloog, na het oorspronkelijke artikel van Lex, hoop ik er nog een paar voor het voetlicht te halen. Inmiddels is het tijd om naar de wedstrijdzaal te gaan. Het is allemaal voor de eerste keer in een officieel toernooi en het voelt behoorlijk spannend.
Tijdens het spelen van onze wedstrijden kijken we ook regelmatig naar de wedstrijden in het Premier Tournament, hierin spelen de volgende grootmeesters en hieronder ziet u de eindstand:
- Lajos Portisch – 6 – 9
- Wolfgang Uhlmann – 5 – 9
- Peter R. Markland- 5 – 9
- Vlastimil Hort – 5 – 9
- Svetozar Gligoric – 5 – 9
- Nikolai Krogius – 5 – 9
- Zvonimir Mestrovic – 4 – 9
- Robert E. Byrne – 3,5 – 9
- Robert Wade – 3,5 – 9
- Raymond Keene – 3 – 9
Eén van mijn leukste partijen speel ik met zwart tegen Paul F. Habershon, geboren in 1946 en lid van Bedford Chess Club met een huidige rating van 1977, rapid 2097 en blitz 1946.
Hoe dat gaat hopen we in een volgende aflevering te vertellen.