OPK (Open Prometheus Kampioenschap) 2024.
Door Emilian de Kievit
Delft – 11 januari 2024 – 1e ronde
Emilian de Kievit (rating 1534) – Frans Pieter van den Bos (rating 1775)
De opening had iets weg van de Benoni maar veranderde al snel in een onbekende variant waarin ik aan improviseren werd overgelaten.
- d4 – c5
- d5 – d6
- c4 – b5
Vanaf dit moment en de zetten erop was steeds de vraag / afweging wel slaan of niet slaan.
Dit gold overigens ook voor mijn tegenstander.
Slaan leek mij in deze situatie niet goed i.v.m. dat mijn pionnen zwakker komen te staan en vroeg of laat weer terug gewonnen worden.
4.b3 – Pf6
Bij het naspelen van onze partij kwamen we tot de conclusie dat mijn tegenstander op zet 4 of op 1 van de volgende zetten het volgende plan had moeten hebben. (dit is dus niet in de eigenlijke partij gebeurd.
4. b3 – bc4x
5. bc4x – a5
6. La6,
om druk op c4 pion te zetten. In onze partij bleef deze loper niet actief.
- Pf3 – Pbd7
- e3 – g6
Ik koos er voor om nog steeds verder te ontwikkelen en mijn koning van de zwarte schuine lijn af te krijgen voordat ik eventueel die pion wou slaan. Tegelijkertijd met de zetten die erna volgden vond ik het ook fijn dat die zijde van het bord gesloten bleef.
- Lb2 – Lg7
- Le2 – 0-0
Wellicht had ik hier gelijk loper Ld3 kunnen / mogen spelen. Maar ik was bang voor een situatie waarin de pion mijn pion slaat en ik tempo zou verliezen om weer mijn loper te verplaatsen.
- 0-0 – Lb7
- Pbd2 – Db6
Persoonlijk vond ik de dame zet van zwart hier niet goed en kost hem tempo.
Omdat met mijn volgende zet ik de dame onder druk zet en hij weer van deze lijn af moet.
Zwart koos er voor om de dame niet gelijk te verplaatsen en de b-lijn voorlopig te blokkeren.
Ik koos er nog steeds voor om de druk van de pionnen aan de linkerkant nog steeds te negeren en druk op het centrum op te bouwen om uit eindelijk zijn pionnen structuur te ontwrichten.
- Tb1 – b4
- Te1 – a5
- Ld3 – Dc7
- e4 – Pg4
- Lg7x – Kg7x
Ik koos er voor om de lopers af te ruilen aangezien deze loper een belangrijke verdediger is bij de zwarte koning. Mijn volgende zet had mijn tegenstander niet zien aankomen vertelde hij bij het naspelen. Hij had verwacht dat ik h3 zou spelen.
Zelf vind ik mijn paardzet beter daar ik zijn paard aanval en als hij mijn paard zou willen wegjagen met zijn pion, ik er voor kan kiezen deze te laten staan en zijn pion extra erbij kan winnen.
Uiteraard koos zwart voor de meest logische zet.
- Pg5 – Pge5
- Lc2 – h6
- Ph3 – Pb6
Zwart is hier gedwongen om ruimte te maken voor zijn paard op e5. Nadat ik f4 speel heeft hij geen veilig veld meer. Dit heeft zwart gezien en hij zorgt ervoor dat zijn paard kan ontsnappen.
- f4 – Ped7
- Pf3 – a4
- e5 – ab3x
- ab3x –de5x
- fe5x – Tfd8
- Pf4 – Pf8
- Dd3 – Dd7
- De3 – Ta2
- Te2 – Tc8
Ik denk dat zwart op deze zet (27) of op de 1 vorige zetten mijn pion op d5 had moeten aanvallen met zijn e-pion.
Dat was eigenlijk mijn grootste vrees. Het zou mijn pionnen structuur ontwrichten en zijn loper zou actief worden. Mijn stukken stonden nu allemaal in juiste positie om het af te maken. Tevens werkte hij in zijn laatste zetten nog volledig mee waardoor er geen weerstand meer was.
28. e6 – fe6x
Beter had hier voor zwart geweest om Dd6 of De8 te spelen
29. De5+ – Kh7
Mijn tegenstander vertelde achteraf dat hij dit schaakje over het hoofd had gezien.
Door vervolgens Kh7 te spelen was het gelijk uit. Hij had Kg8 moeten spelen om dit langer te rekken en heel misschien er van te kunnen ontsnappen, maar goed zag het er al niet meer uit voor zwart.
30. Ph5
Zwart geeft op.