EINDE VAN HET RSB-BEKERAVONTUUR

Door Charles Kuijpers.

Dinsdagavond 17 december ging het bekerteam op bezoek bij PASCAL in Papendrecht. Onze tegenstanders waren in hun sterkste opstelling, bevreesd als zij waren voor onze kracht. De wedstrijd leek lange tijd in het voordeel van PASCAL te eindigen, maar ….

Op het eerste bord kwam Henk minder uit de opening en kreeg het heel zwaar. Peter Kuijpers –jawel, de oudste zoon van- bouwde zijn voordeel met vaste hand uit en won overtuigend.

De partij van Charles op bord 2 ging 25 zetten lang vrijwel gelijk op. Een weinig voor de hand liggende beslissing van hem leidde tot licht nadeel, dat in een verloren paardeindspel resulteerde. Toen Melvin Holwijn de plank één keer missloeg, kantelde de stelling volledig. De befaamde vijand van het paard, de randpion, leek de beslissing te brengen. Onder druk van de klok wist Charles een stelling van +9 nog in remise te laten verzanden…

Zo mogelijk nog dramatischer was het verloop bij Frank (Plomp) op bord 3. Zijn tegenstander speelde heel sterk doch Frank creëerde met een kwaliteit minder keurig een onneembare vesting. Terwijl een remise nota bene voldoende was voor PASCAL, bleef Smink doorspelen, en gaf in een vlaag van verstandsverbijstering zijn toren weg bij een paardvork.

Intussen had Frank (van Manen) op bord 4 na een goede opening continu licht voordeel tot in het verre middenspel tegen de sterke Teus Dekker. De partij verzandde uiteindelijk in een correcte remise.

En dat was dus 2-2. Het bekerreglement gebiedt dan tot een beslissing door één  ronde snelschaak met vijf minuten p.p.. 

Dat werd alweer 2-2. En dan beslist de winst op het hoogste bord in de gewone wedstrijd. Aldus werden wij tamelijk eervol uitgeschakeld, al had het zeker anders kunnen lopen.

De gedetailleerde uitslagen (snelschaak tussen haakjes):

  1. Peter Kuijpers (2094) – Henk van Gemerden (1860)       1-0   (1-0)
  2. Melvin Holwijn (1942) – Charles Kuijpers (1994)            ½-½  (0-1)
  3. Meinte Smink (1869) – Frank Plomp (1818)                    0-1   (0-1)
  4. Teus Dekker (1940) – Frank van Manen (1718)              ½-½  (1-0)