HET EERSTE TEAM WINT WEER, WEL MET ENIG FORTUIN

Door Charles Kuijpers.

Gisteravond stond ronde 5 van de RSB-competitie voor ons op het programma. Die bracht ons naar Numansdorp waar we in de tamelijk rumoerige speelzaal naast de bar de strijd aanbonden met Hoeksche Waard 1.

Henk (1) vergiste zich met wit deerlijk in de opening. Hij deed vervolgens in een wanhoopsactie een paard in de aanbieding dat zijn tegenstander niet durfde te slaan. Er kwam een slecht staand toreneindspel op het bord dat met een fraaie wending van Henk toch nog in remise eindigde.

Charles (2) kon zich na twee zetten al opmaken voor een lange partij. De tegenstander speelde met wit het oude-mannen-systeem 1. d4 en 2. Lf4. Wit gebruikte zeer veel tijd maar speelde wel veel sterker dan zijn rating. Langzaam maar zeker kwam de witspeler toch in de problemen. Na 37 zetten viel het doek.

Frank P. (3) had lange tijd goed spel met wit maar ergens ging het minder. Hij kwam in een moeilijk staand toreneindspel terecht dat zijn tegenstander vermoedelijk niet optimaal speelde. Daarna hield Frank met een minuspion keurig remise.

Ed (4) had het van meet af aan zwaar. Zijn opponent kreeg met wit een sterk breed centrum waardoor Ed kampte met ruimtegebrek. Dat leidde tot materiaalverlies en een nul.

Frank van M. (5) speelde een prima partij tegen de topscorer van Hoeksche Waard 1. Die overzag de direct beslissende aanvalszet Pg5. Eén zet voor het mat gaf de zwartspeler op.

Aart (6) behandelde met zwart een Siciliaanse structuur heel goed en kreeg materieel voordeel. Dat buitte hij optimaal uit met een subtiele slotzet, waarna zijn tegenstander door zijn vlag ging. Een strakke winst.

Chris (7) deed zijn plicht als invaller. Hij kwam met wit goed uit de opening en kreeg de overhand. Maar zijn tegenstander verdedigde zich manhaftig. Of het voordeel van Chris ergens beslissend was, heb ik niet gezien, maar de partij eindigde bij de stand 3-4 in remise op voorstel van zijn tegenstander (!) waardoor de matchpunten binnen waren.

Piet (8) viel ook in en deed het na een moeizame opening lange tijd heel goed. Maar toen de witte aanvalskansen door zijn tegenstander werden benut met een triplering (!) op de h-lijn was er geen houden meer aan.

De gedetailleerde uitslag (ratings van RSB-site, zijn inmiddels anders): 

Ron van Leeuwen (1653) –  Henk van Gemerden (1860) remise

Kees van ’t Land (1496)   – Charles Kuijpers (1994) 0 – 1

Mark Hopman (1674) – Frank Plomp (1818)         remise

Walter van Dijk (1751) – Ed van de Geer (1745) 1 – 0

Gert van Driel (1795) – Frank van Manen (1718) 0 – 1

Bas van Dijk (1642) – Aart Burggraaff (1661) 0 – 1

Rob Bedeaux (1721)  – Chris Malais (1606)         remise

Arie Lodder (1676)  – Piet van de Berg (1579) 1 – 0