El Classico!! Of toch maar de verrassingen in het bekertoernooi.

Door Roel Pruysen

Afgelopen dinsdag ,14 november 2023, stond in onze competitie de wedstrijd aller wedstrijden op het programma. Noem het El Classico , De Klassieker of the Old Firm. Deze wedstrijden vallen toch wel in het rijtje Hans Hameetman versus Fred Singewald.

Hans en Fred, beiden al meer dan vijftig jaar lid van onze schaakvereniging. Het kan niet anders dan dat ze al meer dan 100 keer tegen elkaar gespeeld hebben. En rivaliteit ? Nou dat valt wel mee gelukkig.

Als Fred of Hans winnen zijn ze blij; spelen ze remise dan zijn ze blij en zelfs met verlies gaan beide mannen blij naar huis.

Vroeger, toen je nog een schuine mop mocht vertellen, begon Fred steevast met een mop. De mop van Fred was altijd op het randje, maar er nooit overheen.

Ook Hans begon de avond altijd met een schuine mop, in tegenstelling tot die van Fred was die van Hans altijd wèl net over het randje.

Maar de toon van de avond was gezet. Iedereen was door de grappen verlost van de spanning en kon ontspannen aan zijn wedstrijd beginnen.

De schaakpartijen tussen deze twee zijn nooit saai. Ze spelen beide volledig op de aanval, de stukken vliegen over het bord (en eraf) en na een zetje of 14, 15 zien ze wel hoe het ervoor staat.

De wedstrijden duren nooit lang .

Fred moet de volgende dag weer om 5 uur in de ochtend zijn bed uit om ergens in het land een lift te repareren en Hans wil thuis zijn voordat zijn vrouw al ligt te slapen.

Ik durf er wel 100 euro op te wedden dat de onderlinge resultaten over al die jaren op 50% liggen. En zo ook deze avond wordt het toch weer remise.

Ik was eigenlijk niet van plan in dit verslag de uitslagen van het bekertoernooi te verslaan. Maar de uitslagen waren dusdanig verrassend dat ik het niet achterwege mag laten. Drie wedstrijden van de achtste finales stonden op het programma.

Hendrik Huijzer tegen Klaas Bax, Hendrik, een echte Cupfighter, moest het onderspit delven tegen Klaas. Slechts 1 pionnetje achterstand stamelde Hendrik; maar toen John hem erop wees dat Klaas twee pionnen had en Hendrik nog maar ééntje, was dat een verschil van 50% en dat klink toch weer heel anders.

Hendrik dus met de staart tussen de benen naar huis. Was Hendrik de enige die met de staart tussen de benen naar huis ging?

Zeker niet !

Wat dacht u van de volgende uitslagen: Henk tegen Marcel 1-0 en Johan tegen Roel 0-1.

Henk en Roel in de kwartfinale! Wie had dat gedacht? Was het onderschatting van Marcel en Johan of hebben Henk en Roel gewoon een goede pot gespeeld ? Ik hou het bij het laatste.

Dus Frank, John of andere schaakleden die denken al in de finale te staan.

Pas maar op ! Henk en Roel gaan voor de finale !

Jij ook Ed, of lig je al uit het bekertoernooi ?