Weet Hendrik nog wat winnen of verliezen is?

Door Roel Pruysen.

Het was alweer de tiende ronde van het seizoen. Na deze ronde heeft competitieleider Gerrit de extra punten van alle groep A- spelers verwijderd zodat we nu een geheel zuivere stand hebben. Dit heeft direct tot gevolg dat enkele A-spelers flink gezakt zijn in het klassement. Henk van Gemerden en Frank Plomp hebben een voorsprong genomen op hun achtervolgers.

En in groep B staat Roel Pruysen bovenaan en heeft zich netjes tussen de groep A spelers genesteld. Tot dusver heeft Saro de meeste partijen gespeeld. Hij heeft samen met Henk van Gemerden reeds 5 partijen gewonnen.

De meeste remises ( 4 x ) zijn voorlopig gespeeld door Piet van de Berg, Charles Kuijpers en Hendrik Huijzer.  Hendrik heeft zelfs enkel maar remises gespeeld; nog niet gewonnen en nog niet verloren! Wat is er mis met hem? Is hij niet op de hoogte van de spelregels ? Dat het eigenlijk wel de bedoeling is dat je gaat voor de winst ? Dat dit laatste dan wel weer een gevolg kan hebben dat je ook eens verliest !

Mag je een remise bod afslaan ? Of is Hendrik gewoon een aardige kerel, die denkt : beiden een half puntje, we houden het gezellig , drinken nog een biertje en gaan zo met een goed gevoel naar huis? Een beetje een “Jan Hauwertje “zeg maar. Ik heb aan de Rotterdamse Schaakbond voorgedragen om voortaan een remise bod  waarbij je eigenlijk voorstaat om te dopen tot een “Jan Hauwertje “. 

Trouwens nu we het toch over remises hebben, Rocky van de Werff, die zelf rept dat zijn remise partijen altijd plus remises zijn, speelde een lange partij tegen Piet van de Berg. Na een slopend eindspel wist Piet winst te halen uit een pionnenvoordeel .

Frank van Manen won zijn partij tegen Ed van de Geer; Ed is toch een speler waar je niet zo makkelijk van kan winnen.

In groep B speelden titelkandidaten  Hans Hameetman en Roel Pruysen tegen elkaar . Hans had een verrassende  opening en bracht Roel hierdoor in de war. Maar niet alleen Roel raakte van de opening van Hans in de war; Hans zelf namelijk ook. Beide gingen voor de winst en door een vergissing/ verkeerde zet van Hans kon Roel de partij winnen.

Ik had eigenlijk in dit verslag kunnen zetten door een domme zet van Hans verloor hij de partij maar dit vond ik dan weer sneu voor Hans; vandaar verkeerde zet/vergissing. Henk Pasveer wist remise te spelen met Fred Singewald. Henk staat veels te laag in het klassement en moet toch echt aan de bak de komende tijd anders wordt hij straks nog ingehaald door buurman Frans.

De familie Tilimian deed het deze avond goed. Vader en zoon wonnen beide hun partij.