Nieuwe opening: Quel Paquet de Merde!

Door Roel Pruysen.

Beste schaakliefhebbers, wij weten allemaal dat eigenlijk alle schaakopeningen al uitvoerig zijn beschreven en voorzien van een naam. Openingen als Siciliaans, Spaans, Engels en de meer aparte namen als de Leeuw en zelfs de Orang Oetan klinken ons allemaal bekend in de oren.

Maar wat ik afgelopen dinsdag zag gebeuren op het bord naast mij deed mijn wenkbrauwen fronsen. Hier begonnen de heren Jan Hauwert en Saro Giragousian aan hun schaakpartij welke waarschijnlijk als de meest bizarre schaakpartij van de geschiedenis de boeken in zal gaan.

Allereerst kwamen beide spelers er na een half uur spelen pas achter dat ze hun klok niet aan hadden gezet en werden ze hier door een alerte Hans Hameetman op gewezen ( was Hans ook maar eens zo alert in zijn eigen partijen , maar hier gaan we het vandaag niet over hebben ). Hoorde het niet aanzetten van de klok  in de partij Jan versus Saro bij de bij ons nog niet bekende opening?

De opening vertoonde een voor de leek totale chaos , maar Jan wist te vertellen dat dit wel degelijk een, dat dan weer wel, nog niet zo beschreven opening was. Zo vertelde Jan dat hij al jaren graag naar Frankrijk gaat en dat de familie Hauwert eigenlijk afstamt van Napoleon Bonaparte.

Zo rond het jaar 1810 ontmoette ene Jean Hauwert aan het Hof van Napoleon een schaker met de naam Quel Paquet de Merde.  Jean leerde destijds van deze Quel Paquet de Merde een schaakopening en gaf deze generaties lang door tot dat deze opening nu door onze Jan gespeeld wordt.

Deze Quel Paquet de Merde maakte van zijn leven een c’ést un vrai désastre . Hij was gehuwd met Quelle Catastrophe , welke ook zijn leven niet in goede banen leidde. Voor deze opening, aldus Jan, heb je wel een tegenstander nodig die meegaat in de misère. Hier had hij dus aan Saro een goede kompaan.

Na deze opening ontstond er een partij vol met blunders , onbedoelde offers, onbegrijpelijke zetten en winstkansen voor beide heren. Toen aan het einde van de partij Jan op dikke winst stond, vergooide hij het alsnog en zette Saro de koning van Jan schaakmat.

We hebben in ieder geval weer een nieuwe opening geleerd en deze zal weldra in de boeken beschreven worden als: Quel Paquet de Merde .