Beperkte kennis van spelregels nekt Jan Hauwert.

Door Roel Pruysen.

Jan en Roel zijn verwikkeld in de strijd om het kampioenschap van Groep B en moesten afgelopen dinsdag tegen elkaar spelen.

Dat Roel de mentale tik na de beker-nederlaag tegen Hendrik Huizer nog niet te boven is was aan zijn spel te merken. Angstig spel met schijterige zetjes, dus Jan rook bloed en wist met een scherpe aanval de stelling van Roel te vermorzelen.

Ik denk dat Jan het op een gegeven moment te makkelijk opvatte. In plaats van de genadeklap uit te delen ging hij stukken ruilen. Dit advies had hij ooit van Rocky gehad, mompelde hij. Wat mij weer wat hoop gaf, daar ik de adviezen van Rocky nooit zo serieus neem. Uiteindelijk werd het hierdoor nog een lastig klusje om zijn voordeel van twee pionnen uit te buiten.

Jan begon te klooien, wist niet precies de winnende voortzetting te vinden, waardoor er opeens een stelling op het bord stond die daar al twee keer eerder had gestaan. Met enige schaamte claimde Roel remise, er stond immers drie keer dezelfde stelling op het bord.

Jan keek Roel wat schaapachtig aan, haalde zijn schouders op en stamelde: ” wist ik niet, is dat zo ? ” Het zou zo maar kunnen zijn dat Jan ’s beperkte kennis van de spelregels hem het kampioenschap gaat kosten.

Aan de stamtafel was het aan het eind van de avond overigens ook remise, maar dit terzijde.