Het mysterie ‘Rockyaanse’ nederlaag.

Door Roel Pruysen

We hebben allemaal wel eens het gevoel van een Pyrrusoverwinning of schamen ons voor een Salonremise. Maar wie van jullie heeft wel eens te maken gehad met het mysterie van een ‘Rockyaanse’ nederlaag ?

ik zal deze ‘Rockyaanse’ nederlaag eens proberen voor u te beschrijven. Al zal dat niet meevallen daar het een onbegrijpelijke of onverklaarbare nederlaag is .

Wat zijn de eigenschappen van deze mysterieuze ‘Rockyaanse’ nederlaag ?  Ten eerste overkomt het je slechts √©√©nmaal per seizoen. Ten tweede weet je dat het gaat gebeuren, maar je weet niet wanneer. Ten derde gebeurt het meestal in het eerste gedeelte van het seizoen.

Het zou zomaar de eerste partij kunnen zijn wanneer het mysterie ‘Rockyaanse’ nederlaag toeslaat. Maar het kan ook bij een van de volgende partijen aan het begin van het seizoen zijn.

Je weet niet wanneer en je weet niet waarom, maar je weet dat het een keer gaat gebeuren. Je kan er niets aan doen. Het overkomt je. Je kan het niet begrijpen en daarom is het ook een mysterie.

Een andere eigenschap van deze ‘Rockyaanse’ nederlaag is dat je nonchalant reageert op wat je overkomt. Zo van: “ach ja het is maar een bekerwedstrijd” en “ik heb al genoeg bekers thuis”.

Maar is het echt een nonchalante manier om zo op een nederlaag te reageren, deze ‘Rockyaanse’ versie, of is het meer lachen als een boer die kiespijn heeft?

Het maakt het mysterie enkel maar groter en voor ons simpele zielen niet te verklaren. Een volgende eigenschap is dat het al vroeg in de partij gebeurt. Nooit halverwege! Nooit op het eind! Een ‘Rockyaanse’ nederlaag vindt altijd plaats binnen de eerste 10 zetten van een partij.

Waarom? We weten het niet! Het is geen nederlaag waarbij je een trucje van je tegenstander over het hoofd ziet, absoluut niet. Een moeilijke  stelling ? Ook niet. Integendeel zelfs. Ook weer een eigenschap van de ‘Rockyaanse’ nederlaag. Zelfs een beginneling, iemand met een rating van onder de 1000 , een blinde, Hans Hameetman of zelfs je schoonmoeder kan de stelling overzien.

Totaal onverklaarbaar deze ‘Rockyaanse’ nederlaag. Een vlaag van verstandsverbijstering misschien?

Hoe kan ik het anders uitleggen dat je terwijl je tegenstander je dame kan pakken je deze dame gewoon laat staan. Je ziet het het notabene! Maar laat je dame gewoon staan. Echt waar! Of je ziet dat je dame en je koning met een penning door een paard beide kunnen worden aangevallen, en je doet hier gewoon niets aan. Je ziet het, maar laat het gewoon gebeuren! Echt waar. 

Kortom een ‘Rockyaanse’ nederlaag is: je dame weggeven in het begin van de partij, vroeg in het seizoen. Je ziet het gebeuren maar doet er niets aan. Je verliest de partij en reageert dan heel nonchalant.

Heeft u nog vragen of wilt u meer uitleg over dit mysterie dan kunt u terecht bij de naamgever van deze nederlaag , Rocky van de Werff. 

Het overkwam Rocky afgelopen dinsdag in de bekerpartij tegen Charles.

Andere beker-uitslagen : John won van Frank Plomp en Johan won van Chris. Charles , John en Johan zitten hiermee in de kwartfinale.