Eerste remise Joop Meijer in 58 jaar schaken !!

Door Roel Pruysen.

Na drie pogingen heeft Gerrit dan eindelijk het programma gereed. Voordat we kunnen beginnen moest eerst nog even bij iedereen de QR-code gescand worden. Dit gaat zonder problemen en namens het bestuur een ieder bedankt voor jullie medewerking in deze.

Deze avond begint met een aantal remise partijen. Hans  tegen Fred is de eerste remise , maar ja meer kunnen we van hen niet verwachten. Ook Ed speelt weer remise, ditmaal tegen Hendrik. Het is eigenlijk geen nieuws meer dat Ed remise speelt. Het is al heel lang geleden dat Ed een potje heeft gewonnen en als dàt gebeurt kunnen we pas spreken over nieuws!

Ook een remise tussen Aart en Marcel. Hier gaat het om de bovenste plaatsen en een verliespartij is dan niet te veroorloven.

Maar de aller verrassendste remise is de partij van Joop tegen Roel. En dat dan voornamelijk doordat Joop remise aanbiedt. In de 58 jaar dat Joop lid is van onze schaakvereniging heeft hij nog nooit remise gespeeld. Voor Joop is het heel simpel: je wint of je verliest! Het woord remise komt niet in zijn woordenboek voor.

Joop, nog geboren in de vorige eeuw, is opgegroeid in de jaren dat er enkel verlies of winst bestond. Vroeger had de boekhouding ook enkel maar een winst- of verliesrekening! Debet en Credit! Plus en min!  Er tussenin bestaat niet. Joop heeft nooit anders geleerd. Je gaat door totdat je wint of verliest.

Wie heeft dat eigenlijk uitgevonden? Die remise? Het is toch eigenlijk wel een beetje raar dat je bezig bent met schaken, je best doet om te winnen of om niet te verliezen en dat er dan opeens iemand, terwijl de partij nog niet is afgelopen, zegt ‘zullen we remise doen’?  Zomaar! In het midden van de partij! Het is niet eens afgelopen! Er zo maar mee stoppen!?

Gelukkig hebben wij een lid in onze schaakclub die hieraan nog nooit had meegedaan. Maar nu, afgelopen dinsdag, was het zover. Joop bood remise aan en wat wàs ik daar blij mee.

Verder winnen John en Rocky eindelijk ook weer eens een potje en klimmen in het klassement. De opmars van Jan Hauwert wordt een halt toe geroepen door Frank. En Klaas Feenstra wint van Daniël.

Voor uitslagen en standen zie onze website !!