Cheval e deux.

Door Roel Pruysen.

Elke dinsdag mailt, zoals jullie weten, onze wedstrijdleider klaas Feenstra iets na zevenen het programma.

Afgelopen dinsdag moest ik tegen Hans Hameetman spelen en maakte ik me dus niet al te veel zorgen over mijn partij . Tegen Hans spelen is altijd spektakel , winstkansen rond de 50% en grote kans dat je na een klein uurtje al aan je eerste biertje zit.


Voorafgaande aan de partij maakte Hans een zelfverzekerde indruk en was zijn stemming opperbest. Wat zou er de afgelopen dagen gebeurt zijn met Hans?

Navraag bij mevrouw Hameetman leverde op dat het bericht dat Sinterklaas weer in het land was Hans erg blij maakte. Toen hij van de Sint hoorde dat iedereen zijn schoen weer mocht zetten was het Hans die voor het naar bed gaan vol verwachting zijn schoen voor de schoorsteen zette.


Wat er de volgende dag in zijn schoen zat werd mij naar een paar zetten meteen duidelijk. Hans had een nieuwe opening in petto en zette mij na 10 zetten al onder druk. Na deze 10 zetten wist Hans het even niet meer en kwam hij met het verhaal dat het paard van Sinterklaas waarschijnlijk pagina 3 uit het boekje had gescheurd en opgegeten.

Door dit spannende verhaal was ik even mijn concentratie kwijt en kon ik niet profiteren van het gemis van de ontbrekende pagina.


Opeens volgde er een slachtpartij in het centrum van het schaakbord , waaruit Hans met een pion winst en een veel sterkere stelling tevoorschijn kwam.

Het boekje had de draad weer opgepakt en ik dacht aan opgeven toen ik mijn paard op e2 zette.

Dit was de genade slag , Cheval e deux was de slechtste zet die ik kon doen. Hans pakte gretig mijn paard en met de winst al bijna op zak vergat hij zich in het vervolg van de partij aan het boekje te houden.


Op eigen kracht ging hij verder en leverde na een paar zetten zijn voorsprong in door zijn loper vast te zetten en vervolgens kwijt te raken.

Het resulteerde in een remise, waar ik uiteraard erg blij mee was . Hans was minder blij.

Daar ergens bij dat paard zei hij na afloop, bij dat Cheval e deux had ik het anders moeten doen.